V roku 2008 budú Prešovčania platiť vyššie dane a poplatok za odpad

12.12.2007 Prešov

Prešov 12. decembra (TASR) - Občania Prešova budú v roku 2008 platiť vyššie dane z nehnuteľností a poplatky za zber a likvidáciu domového odpadu. Na svojom dnešnom 11. zasadnutí príslušné návrhy všeobecne záväzných ...
Sadzba dane za byty za zvýši z tohoročných sedem korún na osem korún za meter štvorcový. V prípade sadzby dane za stavby na bývanie a drobné stavby je nárast o dve Sk, a to zo sedem Sk na deväť Sk.
Zvýšenie presadila v MsZ koalícia dvoch klubov Smer-SD, ĽS-HZDS a SF a klubu kresťanských demokratov a nezávislých. Hlasovania sa zdržali členovia opozičného klubu SDKÚ-DS a KDH. Tí aj predložené návrhy v diskusii najviac kritizovali a presadzovali ponechať v platnosti pre rok 2008 výšku sadzieb dane z nehnuteľnosti z tohto roku.
Podľa predsedu väčšinového klubu Smer-SD, ĽS-HZDS a SF Milana Berdisa (Smer-SD) predkladateľ nemal v žiadnom prípade záujem \"občanov, podnikateľov zaťažiť neúmerne\". Zvýšenie je aj preto, lebo vo výhľade sa ním vytvára finančný predpoklad na rok 2009 a 2010, keď by sa všetky tieto dane a poplatky nemali zvyšovať.
Poslanci schválili aj vyšší poplatok za komunálny odpad pre obyvateľov. Namiesto pôvodne navrhovaného paušálneho zvýšenia o 180 korún pre všetky tri kategórie zvýšili poslanci poplatok ináč. V roku 2008 prvá a druhá osoba v domácnosti zaplatí namiesto tohoročných 500 Sk sumu 600 Sk, tretia a štvrtá osoba namiesto doterajších 450 Sk o sto Sk viac.
Predpokladaný výber zvýšenej dane z nehnuteľností predstavuje čiastku asi 13 miliónov Sk. Z vyššieho poplatku za zber a likvidáciu domového odpadu by malo do mestskej kasy pribudnúť viac ako 10 miliónov Sk v porovnaní so stavom v roku 2007.
Poplatok za psa i napriek rozsiahlej diskusii zostal nezmenený, bude 2000 Sk za psa v byte a 500 Sk v rodinnom dome, akurát oslobodili od jeho platenia dôchodcov vo veku nad 70 rokov s podmienkou, že na adrese takého držiteľa psa nie je evidovaná ďalšia osoba.
 

Vyberte región